Is socialisatie van je puppy wel zo belangrijk als iedereen zegt?

Je hoort het overal: “Als je een puppy hebt, moet je hem goed socialiseren!” Maar hoe belangrijk is dat nu echt? Moet je pup in zijn eerste maanden écht met alles en iedereen kennismaken om te voorkomen dat hij later een angstige of agressieve hond wordt? Iedereen zegt het, maar is het ook echt nodig? In deze blog nemen we een kritische blik op socialisatie en gaan we in op de zin en onzin van puppy-socialisatie. Lees verder om erachter te komen!

De waarde van socialisatie- kritisch bekeken

We weten allemaal dat puppy's in hun eerste maanden de wereld om zich heen ontdekken. Van vreemde geluiden tot nieuwe mensen en honden, ze maken een enorme leercurve door. Socialisatie speelt daarin een cruciale rol: het helpt je pup zelfverzekerd te worden en zorgt ervoor dat je later geen gedragsproblemen hebt. Maar eerlijk gezegd: socialisatie is niet altijd de garantie voor succes, en meer is echt niet altijd beter.

Wat veel mensen niet beseffen, is dat je pup niet met álles en álle mensen kennis hoeft te maken. Ja, hij is schattig en iedereen wil hem aaien – maar betekent dat ook dat het goed is voor zijn opvoeding? Stel je voor: je wandelt met je kleine bolletje wol en overal willen mensen hem knuffelen. Klinkt als goed socialiseren, toch? Maar hier is het ding: als je pup steeds door iedereen wordt geaaid, gaat hij denken dat hij altijd het middelpunt van de aandacht moet zijn. En geloof me, wanneer hij puberhond wordt, zijn diezelfde mensen misschien niet zo enthousiast om hem te begroeten. Wat doet hij dan? Hij gaat zelf naar ze toe om ze te begroeten!

Jack Russelpuppy staat in een boodschappenkar met een pootje op de rand tijdens een rondje door een tuinwinkel

Daarom is het belangrijk om goed na te denken over met wie je pup in contact komt. Je wilt niet dat hij het idee krijgt dat hij altijd maar moet gaan 'aai' zoeken. Jong geleerd is oud gedaan, nietwaar?

Dat gezegd hebbende, het is natuurlijk wel belangrijk dat je pup went aan allerlei mensen, dieren en situaties. Dus als je op je wandeling regelmatig mensen tegenkomt, is dat prima. Je pup mag even kijken, maar daarna ga je rustig door. Zo leert hij dat er veel verschillende mensen zijn, maar dat hij er verder niets mee hoeft te doen. Simpel, maar effectief!

Socialisatie met een ‘nee’

Ik hoor je al denken: "Maar wat als die mensen mijn puppy toch willen aaien?" Nou, wees selectief en creatief! Natuurlijk mag de buurvrouw je pup best even aaien, maar niet de hele buurt hoeft het bolletje van je puppy aan te raken. Als je met een baby’tje in een kinderwagen loopt, is het ook niet heel fijn als iedereen die je tegenkomt aan het bolletje van je kindje komt.  “Nee” is dus een heel krachtig woord. Vind je "nee" moeilijk? Geen probleem, je kunt altijd zeggen: “Liever niet aaien, ik ben nu even met hem aan het trainen.” En eerlijk, dat is de waarheid! Je traint je pup om in de toekomst niet naar iedereen toe te trekken, en dat is precies wat je wilt bereiken.

Bij kleinere kinderen kan het wat lastiger zijn, want die willen je pup vaak heel graag aaien. Maar je kunt hier best creatief mee zijn! Maak er een spelletje van: “Vandaag even niet, maar wil je raden of het een jongetje of meisje is?” Zo houd je de controle, en wordt het ook leuk voor de kinderen.

Zwarte labradoorpuppy ruikt aan de slurf van een pluchen grijze olifant

De tijdsdruk bij socialisatie

Voor socialisatie heb je niet eindeloos de tijd. De ideale periode om te socialiseren is tot ongeveer 12 weken. In die tijd is je pup nog lekker speels en onbevangen, en leert hij hoe hij met nieuwe dingen en situaties om moet gaan. Dit vormt de basis voor zijn gedrag als volwassen hond. Hij herstelt snel van dingen die hij spannend of nieuw vindt. Maar daarna komt de zogenaamde 'angstfase'. Dit is de periode waarin je puppy echt van alles kan gaan schrikken of spannend vinden. Het lastige? Hij herstelt zich daarna veel minder snel van dingen waar hij van is geschrokken. Dit is iets om goed in je achterhoofd te houden. Je stopt dus niet met socialiseren, maar zorg ervoor dat iedere nieuwe ervaring echt positief blijft!

Socialisatie in de praktijk

Oké, je hebt dus maar beperkte tijd om je hond te laten wennen aan de wereld om zich heen. Je pup moet kennismaken met alles waar hij in zijn verdere leven mee in aanraking komt: auto’s, mensen, katten, koeien, vuilnisbakken, containers, spelende kinderen... je kent het wel. Maar hier komt de uitdaging: je kunt niet de hele dag op pad met je pup om hem te laten wennen aan alles. Je pup heeft ook tijd nodig om alles te verwerken. Dus, na een socialisatie-sessie is het slim om de volgende dag even thuis te blijven, zodat je pup alles rustig kan laten bezinken. En vergeet niet: zo’n socialisatie-sessie hoeft echt niet uren te duren. Een kwartiertje tot een half uur is vaak al genoeg.

Overdrijf je het en neem je je pup te vaak mee, dan kan hij gestrest raken. Te veel nieuwe prikkels in korte tijd kunnen leiden tot angstige reacties, zoals schrikken, zich terugtrekken of zelfs agressief gedrag. Je pup heeft gewoon tijd nodig om alles op zijn gemak te verwerken, anders wordt het voor hem allemaal te veel.

Dwingen? Nee, nooit!

Dan is er nog iets: je dwingt je puppy nooit! Je pup MOET niks, zoals het ontmoeten van andere honden of het aanraken door vreemden. Dit kan het tegenovergestelde effect hebben, vooral als de ervaringen angst of ongemak veroorzaken. Stel je voor: je pup houdt niet van andere honden. Als je hem dan dwingt om met een grote, drukke hond te spelen, wordt hij niet minder bang – hij krijgt alleen maar méér angst. Socialisatie hoort altijd positief zijn, met aandacht voor de signalen van je puppy. Kijk goed naar zijn lichaamstaal: als hij zich terugtrekt of zijn staart tussen zijn benen heeft, weet je dat hij zich niet op zijn gemak voelt. Geef hem dan even de ruimte en probeer het later rustig weer.

Wat is negatieve socialisatie?

Wacht, wat? Kan socialisatie eigenlijk negatief zijn? Ja, dat kan zeker. Negatieve socialisatie gebeurt wanneer je pup te veel wordt blootgesteld aan situaties die hem in stress brengen of wanneer hij te snel en te veel prikkels krijgt. Stel je voor: je probeert je pup met andere honden te laten socialiseren, maar je duwt hem in een situatie met een opdringerige hond die hem niet met rust laat. Wat leert je pup dan? Dat andere honden iets zijn om bang voor te zijn. Hetzelfde geldt voor te veel nieuwe geluiden of te drukke plekken. Als je je pup meteen midden in een drukke stad zet zonder hem eerst de tijd te geven om eraan te wennen, kan dat beangstigend zijn. In plaats van zelfvertrouwen opbouwen, leert hij vooral dat de wereld een enge plek is.

Een kleine witte pluizige puppy op een traptrede buiten kijkt naar de hand van een naderende dame die dichtbij hem is
Zittende Mechelse Herderpuppy Zoë kijkt met een scheve snuit en oren omlaag naar de schelpen op en strand

Socialisatie is maatwerk

Niet alle situaties zijn geschikt voor elke puppy – en dat is helemaal oké. Elke hond is anders. Sommige pups zijn van nature sociaal, anderen hebben wat meer tijd nodig. Sommige honden ontwikkelen sneller angst, terwijl anderen alles heel goed verwerken. Het is belangrijk om goed te observeren hoe je pup reageert en niet te denken dat socialisatie altijd goed is. Socialisatie is geen checklist die je maar even afvinkt. Het gaat erom dat je het afstemt op het temperament en de behoeften van je hond. Leer je puppy kennen, weet wanneer hij een stapje terug moet doen en respecteer zijn grenzen.

Dus... socialisatie is écht een must, maar met gezond verstand!

Socialisatie is essentieel voor de ontwikkeling van je puppy. Het helpt hem zich fijn voelen in de wereld en voorkomt dat hij angstig of agressief wordt. Maar, zoals met alles in het leven, is het belangrijk om het met een beetje wijsheid te doen. Te veel, te snel, of geforceerd socialiseren kan je pup juist meer stress bezorgen dan dat het helpt. Socialisatie is geen lijstje dat je afvinkt, maar een proces. Het draait om zorg en aandacht voor de behoeften van je pup. Alleen dan ontwikkelt je hond zich gezond en kan hij lekker genieten van het leven zonder onnodige angsten of gedragsproblemen.

In ander woorden: socialisatie is essentieel, maar het draait om balans – respecteer de grenzen van je pup en geef hem de ruimte om op zijn eigen tempo te groeien!

Zin om samen met je pup op een leuke en ontspannen manier de wereld te ontdekken? Bij ZoëZo hondentraining draait alles om de juiste socialisatie, met aandacht voor plezier en zorg voor zowel jou als je pup. Elke pup is uniek, en er wordt stap voor stap gewerkt om je pup zelfverzekerd te maken in allerlei situaties.

Heb je een vraag  of opmerking n.a.v. deze blog? Neem gerust contact met mij op.

Let op: mijn bericht naar jou kan in de SPAM terechtkomen!