Het nemen van de beslissing om een puppy in huis te verwelkomen is een grote stap die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het is een keuze die niet alleen je leven verandert, maar ook zorgvuldige planning en voorbereiding vereist. Voor ons was het niet alleen een kwestie van ‘leuk om een hond te hebben’, maar een weloverwogen beslissing die we zorgvuldig hebben genomen. Van het onderzoeken welk hondenras het beste bij ons gezin past, tot het voorbereiden van ons huis om puppyproof te zijn, we wilden alles goed aanpakken. In deze blog deel ik hoe wij tot de beslissing kwamen om een pup in ons gezin te verwelkomen, hoe we ons huis puppyproof maakten en welke voorbereidingen we troffen voor de komst van onze Mechelse herder Zoë
Een overwogen besluit: welke puppy kies je voor je gezin
Een pup die in het gezin komt, is altijd een heel leuk vooruitzicht voor iedere hondenliefhebber. Het brengt altijd veel blijdschap, maar het vereist ook de nodige voorbereiding. Je gaat op zoek naar informatie over de karakter eigenschappen van je favoriete hondenras. Je maakt een keuze tussen reu en teef. Als het hondenras bij jouw huissituatie past, ga je op zoek naar fokkers die binnenkort een nestje krijgen, of nestje hebben. En daarna kies je de fokker die de pups op een manier opvoedt en socialiseert, waar jij je goed bij voelt. Tenslotte maak je kennis met de ouders van je toekomstige gezinslid.

Je huis puppyproof maken en alles wat je nodig hebt voor je hond
Je zorgt ervoor dat je voldoende vrije tijd hebt voor de eerste tijd met je puppy in huis. Daarnaast maak je keuzes zoals: wat voor voer geef je je pup, gebruik je een bench of een mand. Misschien is een puppy-ren een optie. Welke speeltjes koop je en gebruik je een tuig of een halsband. Maar ook hoe ga je je pup vervoeren in de auto? Blijf je de eerste nachten 's nachts beneden bij de pup of gaat je pup mee naar de slaapkamer? Ook maak je je huis puppyproof. Maar ook andere dingen komen aan bod: wie laat hem uit, mag de hond op de bank, gaat hij mee naar boven. En natuurlijk kies je een hondenschool die bij je past, om daar een hondentraining te volgen met de nieuwe pup.

De spontane beslissers: morgen is er een pup in huis
Er zijn ook mensen die het anders aanpakken: ze besluiten op vrijdag dat ze een puppy gaan aankopen. Zaterdag dartelt het pupje vervolgens rond in huis. De aanschaffingen die moeten worden gedaan rondom de komst van de puppy worden dezelfde dag nog afgehandeld. Oma wordt ingeschakeld om op te passen, wanneer er moet worden gewerkt. Of deze manier van handelen verstandig is, laten we even in het midden. In beide gevallen is de pup namelijk meer dan van harte welkom. En verschijnen de mensen heel enthousiast op de puppycursus.
De jonge pup die zijn eigen plan trok
Mijn echtgenoot houdt niet van dieren, dus er was nul kans dat er een hond in ons midden zou verschijnen. Dacht ik. Een vakantie bracht daar verandering in. Een aantal jaar geleden zagen we naast onze vakantiehuis twee jonge mensen verschijnen die een heel jong pupje bij zich hadden. Na aankomst werd de parasol ingeladen, het badlaken ging mee, de mensen gingen overduidelijk op weg naar het strand. Het hondje mocht niet mee. Ze zetten hun puppy in de tuin met een bak water, er waarschijnlijk van uitgaande dat het beestje daar rustig bleef liggen. Helaas had de pup hele andere plannen. Binnen de kortste keren stond hij in onze tuin: hij was ontsnapt.
Hoe een puppy onze hart wist te veroveren
Ik zag mijn stoere echtgenoot spontaan gaan stralen toen hij het hondje voor het eerst optilde om hem te knuffelen. Het beestje was hooguit 8 weken oud. Toen de buurtjes terugkwamen, gaven we het beestje weer terug. Dit ritueel herhaalde zich iedere keer als de mensen weer weg gingen. En dat was vaak en lang.

Een pup die niet alleen wil zijn
De knoop in onze maag werd steeds groter als we het beestje weer teruggaven. Vooral omdat we het niet eerlijk vonden dat het hondje zo vaak en lange tijd alleen werd gelaten. De mensen snapten waarschijnlijk niet wat het opvoeden van een puppy inhoudt.
We gingen die avond uit eten. Toen we terugkwamen hoorden we het jonge beestje luid piepen. Toen mijn man om het hoekje in de tuin van de buren keek, zag hij hoe de pup was vastgebonden in de tuin. Het beestje rukte en trok aan het touw. We besloten naar binnen te gaan, omdat we het zo zielig vonden. Binnen waren we de opties aan het bespreken. Was het maatschappelijk gezien netjes om de tuin in te gaan en het beestje te bevrijden? Moesten we de receptie van het vakantiepark bellen? Even later later hoorden we niets meer, en zagen we nagenoeg meteen het koppie van de pup voor het raam van ons huisje verschijnen. Hoe het hem was gelukt weet niemand, maar hij was weer ontsnapt.
De zoektocht naar het perfecte hondenras: onze keuze voor een Mechelse Herder
De buren waren rond middernacht nog steeds niet thuis. We besloten dat mijn echtgenoot beneden zou slapen, samen met zijn nieuwe harige vriendje op de bank. Het beestje nestelde zich tegen hem aan. En precies daar was het moment. We wisten het allebei: er kwam een puppy in ons gezin.
Na twee jaar informatie opzoeken, discussiëren, boeken lezen en struinen op het internet, waren we gekomen tot de keuze voor het juiste hondenras voor ons. De keuze viel op een Mechelse Herder, omdat de karaktereigenschappen van dit hondenras goed bij ons passen. We vonden een fokker, die we vertrouwden. Er volgde een kennismaking met de moeder die nog drachtig was. De vader zagen we op foto’s en video’s. We volgden het nestje pups vanaf de geboorte en brachten regelmatig een bezoek. De autorit van 2 uur namen we graag voor lief.
Het puppyproof maken van het huis
Daarna kwam de tijd om ons huis puppyproof te maken. Alle breekbare en gevaarlijke spulletjes werden opgeborgen, snoeren weggewerkt en een hekje om de planten in de tuin geplaatst. Er kwam een extra vloerkleed op onze gladde vloer. We kozen een dierenarts en een hondenschool in de regio Gouda (onze woonplaats), waar we een puppytraining zouden volgen. Speeltjes, een bench, een halsband en een riem, onze toekomstige pup zou het aan niets ontbreken. We hadden bovendien 8 weken volledig vrij gepland voor de opvoeding van onze puppy.

Je puppy iets leren in kleine stapjes
En zo kwam onze eigen Mechelse Herder, Zoë, in ons leven – mijn grote harige vriendin. Natuurlijk hebben we haar stapsgewijs, in hele kleine mini-stapjes geleerd om alleen te blijven, veilig in haar bench. Mini-stapjes omdat ze het in het begin ook heel moeilijk vond om alleen te zijn. We lieten haar stap voor stap wennen totdat we beiden naar ons werk toe konden. Op de camera kon ik zien dat ze heerlijk in haar bench lag te slapen.

De juiste belofte: verantwoord omgaan met je puppy
Hoe liep het af met de vakantieburen en hun puppy? We werden wakker van een hoop geschreeuw en gehuil naast ons. De buren waren diep in de nacht thuis gekomen en hun puppy werd gemist. Ik rende naar buiten en belde snel bij hen aan. Daarna vertelde ik dat hun pup het weer gelukt was om te ontsnappen en heb ik uitgelegd wat verantwoordelijkheid voor je puppy betekent. Een pup heeft opvoeding nodig, maar ook liefde en zorg. De jonge mensen beloofden dat ze meer tijd voor hun hond zouden vrijmaken en verantwoord met hem om zouden gaan.
En de paar dagen dat ze naast ons verbleven op het vakantiepark, hebben ze het hondje geen moment meer alleen gelaten.
Conclusie: Een goede voorbereiding en begeleiding maken het verschil
Het nemen van een pup is een grote stap die, naast veel liefde en zorg, ook voorbereiding vereist. Van het kiezen van het juiste ras tot het puppyproof maken van het huis of het plannen van tijd voor de opvoeding, elke keuze heeft invloed op de ontwikkeling van de nieuwe harige vriend. Het is belangrijk om de juiste ondersteuning te hebben, niet alleen voor jezelf maar ook voor de pup.
Daarom is het aan te raden om, net als velen, te investeren in een goede puppycursus. Een cursus biedt niet alleen praktische handvatten voor het opvoeden van de pup, maar helpt ook om een sterke band op te bouwen en eventuele gedragsproblemen vroeg aan te pakken. Het is een onmisbare stap voor iedere hondenbezitter.
Ontdek hoe ZoëZo hondentraining in de regio Gouda je kan helpen om jouw pup op een speelse en effectieve manier op te voeden. Klik hier voor meer informatie en zet de eerste stap naar een gelukkige en goed getrainde hond!
Heb je een vraag of opmerking n.a.v. deze blog? Neem gerust contact met mij op.
Let op: mijn bericht naar jou kan in de SPAM terechtkomen!