Honden zijn meesters in communicatie – alleen wij begrijpen het vaak niet. Dit kan leiden tot gedragsproblemen, omdat we de signalen die je hond naar je hebt gecommuniceerd hebt gemist. Stel je voor dat er ineens een Chinees in je gezin komt wonen. Je verstaat er niets van, maar die persoon probeert je toch iets duidelijk te maken. Zo gaat het ook met je hond! Zonder woorden vertelt hij je continu wat hij nodig heeft, hoe hij zich voelt en zelfs wat hij denkt. Maarja, wij begrijpen de taal niet altijd. In deze blog help ik je op weg om de lichaamstaal van je hond te doorgronden, zodat je begrijpt wat je hond je verteld. Ready? Let's go!
De staart: Het geheime communicatiemiddel van je hond
De staart is veel meer dan een blije kwispel – het is de indicator van hoe je hond zich voelt. En nee, niet elke waggel is hetzelfde!
- Staart recht omhoog: Denk aan een vol vertrouwen hond die zegt: "Ik ben de baas hier!" Hij voelt zich op zijn gemak, zelfverzekerd en heeft geen angst voor de situatie.
- Staart tussen de benen: Als je hond zijn staart naar beneden trekt, soms zelfs tegen zijn buik aan, dan weet je genoeg: hij voelt zich onzeker of angstig. Misschien heeft hij wel stress van iets of iemand in de buurt.
- Wapperen, maar dan... snel: Is de staart een soort turbo-wapper aan het doen? Oeps! Je hond is waarschijnlijk een beetje opgewonden of zelfs gespannen. Een beetje zoals jij, wanneer je niet kunt wachten om iets te doen, maar er toch wat zenuwen bij komen kijken.
Een tip: let niet alleen op de snelheid, maar ook op de positie van de staart – zo kun je altijd afleiden of je hond ontspannen is of zich ongemakkelijk voelt.

De oren: je hond zijn natuurlijke 'radar'
Als je ooit een hond hebt zien luisteren naar een geluid in de verte, weet je dat de oren veel meer zeggen dan je denkt. Ze zijn namelijk de ultieme aanwijzer voor wat er in de kop van je hond omgaat.
- Oren recht omhoog: Oh ja, hier is iets interessants! Je hond is nieuwsgierig, alert en allesbehalve afgeleid. Dit is de tijd om hem even uit te dagen of te laten snuffelen, want hij is 100% in de game.
- Oren plat tegen het hoofd: Als je hond zijn oren plat legt, zegt hij eigenlijk: "Ik voel me niet op mijn gemak." Of hij heeft angst, of er is iets waar hij zich voor terugtrekt. Let op zijn lichaamshouding – het geeft je meer aanwijzingen!
- Oren naar voren: Als de oren naar voren wijzen, weet je dat je hond zich volledig concentreert. Dit kan een teken zijn dat hij ergens op focus is, zoals een geur, of gewoon geïnteresseerd in wat er om hem heen gebeurt.
Het lichaam van je hond: wat vertelt zijn houding jou?
Je hond zijn houding is als een open boek – maar alleen als je weet wat je moet lezen. Zo krijg je niet alleen inzicht in zijn gemoedstoestand, maar ook in wat hij van plan is!
- Ontspannen lichaam: Als je hond een lekker ontspannen houding heeft – staart los, lichaam soepel – dan is hij waarschijnlijk gelukkig en voelt hij zich veilig. Gewoon lekker chillen!
- Stijf lichaam: Oeps, hij voelt zich waarschijnlijk bedreigd. Een stijf lichaam betekent vaak dat je hond zich ongemakkelijk voelt en klaar is om te reageren.
- Op de rug draaien: Deze is leuk! Als je hond zich op zijn rug draait, laat hij je zijn buik zien – een teken van volledige ontspanning en vertrouwen. Of hij wil gewoon spelen. Als je hem over zijn buik heen kriebelt, weet je het zeker!
De mond: tanden laten zien of lekker ontspannen?
De mond van je hond kan je veel vertellen. Het klinkt misschien vreemd, maar hij gebruikt zijn lippen net zo goed als zijn staart en oren om je iets te zeggen.
- Open mond, tong uit, zonder te hijgen: Dit is je hond die zegt: “Alles is chill, ik ben gelukkig!” Dit is de ‘happy mode’, vaak gecombineerd met een vrolijke staart die kwispelt.
- Gesloten mond, lippen gespannen: Pas op, dit is geen goed teken. Als de lippen van je hond strak staan, betekent dit vaak dat hij zich gespannen, onzeker of zelfs boos voelt. Dit kan ook een waarschuwing zijn.
Oogcontact: de ogen van je hond als een venster naar zijn ziel
Ogen zijn niet alleen om mee te kijken. Ze zijn de ultieme signalen van wat je hond voelt.
- Ogen wijd open: Dit is een indicatie van angst of zelfs agressie. Je hond is in “waakmodus”, hij voelt zich bedreigd of onzeker.
- Zachte ogen: De relaxed look! Als je hond zachte ogen heeft, is hij waarschijnlijk gelukkig en op zijn gemak.
- Ogen geknepen: Als je hond zijn ogen knijpt, kan dit wijzen op stress of ongemak. Het is zijn manier van zeggen: “Hier voel ik me niet prettig bij.”

Het gedrag: wat wil je hond zeggen
Niet alle communicatie is zichtbaar. Soms gebruikt je hond zijn gedrag om zijn gevoelens te uiten. Let goed op!
- Snel kwispelen: Natuurlijk kan dit blijdschap betekenen, maar als je hond heel snel en een beetje geknepen kwispelt, kan het ook aangeven dat hij zich een beetje gespannen voelt. Het is zoals je zelf enthousiast bent, maar met een vleugje zenuwen.
- Niet willen spelen: Als je hond zich terugtrekt, wegkijkt of zelfs zijn oren ineen trekt, zegt hij: “Vandaag niet, oké?” Hij is simpelweg niet in de mood. Geef hem daarom wat ruimte.
- Een buiging door de voorpoten: je hond wil dolgraag met je spelen.
Soms doet je hond dingen die je niet meteen begrijpt. Misschien trekt hij zich terug, wil hij niet spelen of trekt hij zijn oren in – dit zijn vaak tekenen van stress of zelfs beginnende gedragsproblemen. Het is superbelangrijk om goed naar je hond te kijken en de signalen op tijd op te pikken, voordat ze erger worden. Hoe sneller je dit doorhebt, hoe makkelijker je kunt helpen.
Stresssignalen bij honden: zorg dat je ze herkent!
Honden zijn vaak heel goed in het verbergen van stress, maar gelukkig zijn er genoeg subtiele tekenen die jij kunt herkennen. Het herkennen is heel belangrijk. Wanneer je je hond niet snel genoeg helpt in stressvolle situaties kan dit leiden tot gedragsproblemen zoals bijvoorbeeld overmatig blaffen. Dus hoe eerder je deze herkent, hoe beter het is voor je hond.
- Likken van lippen: Als je hond zijn lippen constant likt, kan dit een teken zijn dat hij zich ongemakkelijk of gestrest voelt.
- Oogwit: Wanneer je hond oogwit laat zien, is hij niet verdrietig. Hij wil jou ook niet verleiden met zijn puppy-oogjes. Het is veel waarschijnlijker dat hij spanning heeft.
- Verhoogde ademhaling: Hijgen zonder reden? Dit kan wijzen op nervositeit of spanning.
- Overmatig kwispelen: Soms is te veel kwispelen juist een teken van spanning, vooral als het gepaard gaat met een gespannen lichaamshouding.
- Bevriezen of wegkijken: Dit is een duidelijke aanwijzing van stress – je hond probeert de situatie te ontwijken. Geef hem wat tijd om zich te kalmeren.
- Borstelen: oftewel het opzetten van de haren in de nek of over de hele ruggenwervel: je hond zegt: "oei dit is wel een hele spannende situatie."

Onthoudt: stress is niet altijd een negatief signaal. Net als wij af en toe wat `positieve` stress hebben, wanneer we iets heel leuks gaan doen, heeft jouw hond dat ook!
Geluiden van je hond: wat zeggen de piepjes en blafjes?
Ja, honden maken geluiden, door sommige mensen "herrie" genoemd. Maar heb je ooit nagedacht over wat ze betekenen? Het is niet alleen blaffen voor aandacht. Blaffen, piepen en janken vertellen een verhaal.
Blaffen
- Korte neutrale blafjes: Je hond is waakzaam, hij zegt: "Er is iets aan de hand, let op!"
- Langdurig hoog blaffen: Dit kan opwinding of frustratie betekenen. Je hond wil iets – misschien spelen, of gewoon aandacht.
- Grommen en laag blaffen: Dit is een waarschuwingssignaal. Als je hond zich bedreigd voelt, kan hij zowel grommen als blaffen.
Piepen
- Hoge piepjes: Als je hond snel en hoog piept, is hij waarschijnlijk superblij! Dit gebeurt vaak als je thuiskomt of hij zich voorbereidt op iets leuks.
- Laag piepen of jammeren: Dit is een teken van ongemak, pijn of verdriet. Je hond wil je misschien vertellen dat er iets mis is.

Hoe kun je beter communiceren met je hond?
Door het lezen van deze blog heb je een klein inkijkje gehad in de taal die je hond spreekt. Het is best fijn om te weten wat je hond je vertelt en wat hij voelt, zodat je hem kan helpen als het nodig is. De sleutel is om goed naar je hond te kijken en naar zijn lichaamstaal te luisteren. Elke hond heeft zijn eigen manier van communiceren, en als je die leert begrijpen, kun je sneller reageren op zijn behoeften. Dit zorgt niet alleen voor een betere band, maar ook voor een gelukkigere hond! Mocht je de taal van je hond best ingewikkeld vinden, kan een cursus bij ZoëZo hondentraining in de regio van Gouda je natuurlijk goed op weg helpen.
Conclusie
De taal van je hond is als een geheime code. Het is aan jou om die te ontcijferen! Door goed te kijken naar zijn staart, oren, ogen, lichaamshouding en geluiden, kun je zijn gevoelens en behoeften beter begrijpen. Je hond heeft geen woorden, maar zijn lichaam spreekt boekdelen. Dus de volgende keer dat je samen met je hond bent, let goed op – je zult versteld staan van hoeveel hij je te vertellen heeft!
Klaar om te ontdekken hoe je jouw hond kunt ondersteunen?
Benieuwd naar wat je hond je écht probeert te vertellen? Schrijf je in bij ZoëZo hondentraining (regio Gouda) voor een cursus die bij je past en ontdek hoe je door samen plezier te maken de communicatie met je hond een stuk makkelijker én leuker maakt!
Heb je een vraag of opmerking n.a.v. deze blog? Neem gerust contact met mij op.
Let op: mijn bericht naar jou kan in de SPAM terechtkomen!